Bayram tatilinde direksiyon başında dikkat! Yolda uyanık kalma rehberi

Araç sürerken bazen yola güvenli şekilde devam eder ancak bunu nasıl yaptığınızı hatırlamazsınız. Bu tehlikeli gibi görünse de asıl tehlike, direksiyon başında uykuya dalmak… Peki bu durumlarda neler yapılmalı? Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, otoyol hipnozu ile yorgun sürüş arasındaki farkı anlatarak otoyol hipnozu konusunda önerilerde bulundu.

Prof. Dr. Öztürk, otoyol hipnozunun, bir kişinin aracı normal ve güvenli bir şekilde sürdüğü ancak bunu nasıl yaptığını hatırlamadığı trans benzeri bir durum olduğunu belirtiyor. “Otoyol hipnozu yaşayan sürücüler kısa mesafelerde ya da daha uzun kilometrelerce kendilerinden geçebilirler” diyen Öztürk, otoyol hipnozu ile yorgun sürüş arasındaki farkı şöyle anlatıyor: “Otoyol hipnozu, otomatiklik olgusunun bir örneğidir. Otomatiklik, eylemleri bilinçli olarak düşünmeden gerçekleştirme yeteneğidir. Tamamen uyanıkken otomatiklik deneyimi yaşamanın mümkün olmasıdır. Otomatik sürüş tehlikeli görünse de bu durum aslında profesyonel veya yetenekli sürücüler için bilinçli sürüşten daha üstün olabilir. Yorgunken araç kullanmak ise direksiyon başında uykuya dalmaya neden olabilir. Tehlikeli olan da budur.”

UZUN SÜRÜŞLERDE ÖNERİLER: 

Kahve, sohbet ya da atıştırma…

Prof. Dr. Öztürk, uzun sürüşlerde direksiyon başında uyumamak için de şu önerilerde bulundu:

Gün ışığında kullanın: Gündüz saatlerinde araç kullanmak yorgun sürüşü önlemeye yardımcı olur çünkü insanlar ışıklı ortamlarda doğal olarak daha uyanık olurlar.

Kahve için: Kafein beyindeki adenozin reseptörlerini bloke ederek uykululukla savaşır. Uyarıcı metabolizmayı artırır ve karaciğeri kan dolaşımına glikoz salmaya yönlendirir. Bu da beyninizi besler. çok sıcak ya da çok soğuk bir içecek tüketmek de dikkatinizi toplayacaktır.

Atıştırmalıklar size anında enerji verir ve görevinizi yerine getirmeye yetecek dikkati sağlar.

İyi bir pozisyon alın: İyi bir duruş, vücuttaki kan akışını en üst düzeye çıkararak konsantrasyonunuzu korumanıza yardımcı olur.

Klimayı açın: Rahatsızsanız uykuya dalmanız veya transa geçmeniz daha zor olacaktır. Aracın içini soğuk hale getirmeniz, kışın camı açmanız işe yarayacaktır.

Müzik dinleyin: Hoşunuza giden müzikler sizi rahatlatırken, sevmediğiniz melodiler rahatsızlığa neden olur ve uyuyacak kadar rahatlamanızı engeller.

sohbete katılın: Yanınızda birisi varsa sohbete katılmak veya radyoda sohbet programı dinlemek müzik dinlemekten daha fazla konsantrasyon gerektirir.

Durun ve mola verin.

KESTİRİN: Günün ilerleyen saatlerinde başlayan yolculuklardan önce biraz kestirin. Sizi uykulu yapan ilaçları almaktan kaçının.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir